Het sorry-gebaar

Je excuses maken zonder woorden doe je met een sorry-gebaar. In 2007 lanceerde Veilig Verkeer Nederland een campagne om een alternatief gebaar te bedenken voor de agressieve middelvinger. Studenten van de Hogeschool Utrecht bedachten vier mogelijkheden: een tik op het (eigen) hoofd, een hand waarbij de vingers buigen, een cirkelende hand of de geopende, een opgestoken hand. Deze laatste is het uiteindelijk geworden.

sorry_gebaar

Het sorry-gebaar

Het gebaar toepassen

Het sorry-gebaar wordt veelvuldig gebruikt in het verkeer. Denk aan automobilisten die verkeerd voorsorteren, een fietser per ongeluk afsnijden of het portier ongezien openen. In dit soort situaties is het handig jezelf te kunnen excuseren zonder ervoor uit de auto te moeten stappen. Een simpele hand in de lucht steken, laat weten dat het je spijt! Men doet het volgende: Steek één platte hand op met de vingers gespreid ter hoogte van het hoofd en met de handpalm naar voren gericht. Laat het daar vervolgens even een paar tellen rusten. Versterk dit gebaar door met het hoofd een sorry-gezicht te trekken. Laat na enkele seconden de hand weer zakken en zie het resultaat.

gebarentaal_97911a (1)

In de praktijk

Blijf opletten

Let wel, veel gebaren zijn niet universeel en ook voor doven en slechthorenden heeft het sorry-gebaar een andere betekenis. Zij leggen vaak een hand of een vuist op de borst als ze zich verontschuldigen.