Het CBR vordert je rijbewijs in: wat nu?

Wie auto rijdt, maakt vroeg of laat fouten. Elke bestuurder begaat wel eens – bewust of onbewust – een overtreding. Daar ontkom je niet aan, ook al vinden wij allemaal dat we betere chauffeurs zijn dan de gemiddelde Nederlander. Een hoop irritatie kan worden voorkomen door het maken van het sorrygebaar: daarbij verontschuldig je je door het opsteken van een hand, met de palm naar buiten.

Grove overtredingen

Sommige bestuurders maken het erg bont. Bij grove overtredingen krijg je te maken met het CBR. Dit is een publiekrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan dat door de minister van Infrastructuur en Milieu belast is met een verkeersveiligheidstaak: het beoordelen van de rijvaardigheid en medische geschiktheid van bestuurders, en de vakbekwaamheid van professionals in transport en logistiek. Het CBR kan een rijbewijs ongeldig verklaren of de geldigheid van het rijbewijs schorsen, bijvoorbeeld als de bestuurder:

 • Gevaar of hinder veroorzaakt op de weg
 • Een verkeerongeval door schuld veroorzaakt
 • Rijdt onder invloed van alcohol of drugs

Advocaten

Maar wat als je het niet eens bent met de beslissing van het CBR? Bijvoorbeeld omdat je denkt dat er fouten zijn gemaakt in het alcoholonderzoek door de politie. In Nederland zijn er gespecialiseerde advocaten die precies weten op welke gronden zij de maatregel van het CBR kunnen aanvechten.

Tips

logoNog beter is het om het niet zover te laten komen. De Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld stelde 10 tips op tegen irritatie en agressie in het verkeer:

 1. Accepteer dat andere mensen ook fouten kunnen maken

 2. Laat je niet kennen en ga niet terug jennen

 3. Draai heerlijk relaxte muziek, zing heel hard mee en laat de rest voor wat het is

 4. Maak vaker een duidelijk sorrygebaar maken en steek ook eens een duim op bij positief gedrag

 5. Vertrek op tijd en uitgerust van huis

 6. Lach eens wat vaker naar je medeweggebruiker

 7. Geef zelf het goede voorbeeld

 8. Realiseer je dat je medeweggebruiker bent

 9. Stel jezelf de vraag: Staat er in mijn CV ook dat ik flexibel en stressbestendig ben?

 10. Concentreer je op de hoofdtaak: Veilig rijden naar je bestemming