Zwangere vrouwen rijden onveilig

zwangerschap-autorijden

Volgens Canadese onderzoekers hebben vrouwen die zwanger zijn, meer kans op een verkeersongeluk. Hun onderzoek (PDF-bestand) toont aan dat 1 op 50 zwangere vrouwen betrokken raken bij een verkeersongeval. Voor de zwangerschap was dit 42 procent minder. De zwangere vrouwen zaten bij een ongeval meestal zelf achter het stuur. Voor het onderzoek analyseerde de onderzoekers het rijgedrag van ruim 500.000 vrouwen in Ontario.

Aanstaande vader laten rijden geen goed idee

De onderzoekers geven aan dat zwangere vrouwen minder concentratie zouden hebben, maar dat dit niet wetenschappelijk bewezen is. Toch roepen de onderzoekers deze vrouwen op extra op te letten als ze autorijden. Volgens hoofdonderzoeker Dr. Donald Redelmeier is stoppen met rijden niet nodig, maar extra alertheid is wel van belang.

De auto laten besturen door de aanstaande vader, vindt Redelmeier geen goede oplossing. Volgens hem maken mannen gemiddeld meer brokken in het verkeer dan vrouwen. De meningen hierover zijn echter verdeeld. Jonge mannen veroorzaken meer ongelukken dan jonge vrouwen, maar vanaf 30 jaar zijn de rollen omgedraaid. Over de hele linie van alle leeftijden blijkt het risico voor een ongeluk voor mannen en vrouwen exact gelijk: 131 ernstige ongelukken per miljard kilometer.