Ongemerkt te hard rijden

ongemerkt-te-hard

Veel mensen rijden weleens een paar kilometer te hard. Dit lijkt onschuldig, maar het maakt de kans op letsel of een dodelijk slachtoffer bij een ongeluk veel groter. Jaarlijks komen er 10 fietsers en voetgangers om het leven door snelheidsovertreders. Het gaat hierbij om overtreders die tussen de 10 en 15 km per uur te hard rijden binnen de bebouwde kom. Te hard rijden gaat vaak ongemerkt.

Overheid stimuleert regelmatig checken van snelheid

De overheid wil mensen door de campagne ‘Snelheidsweter’ stimuleren om vaker hun snelheid te checken. Dit voorkomt dat mensen onbewust te hard rijden. Tijdens de campagne worden er tv- en radiospotjes uitgezonden. Ook zijn er reclameposters en borden langs de snelweg te zien en zijn er vanaf mei activiteiten op internet. De campagne heeft een bereik van 93%. Hieronder zie je het tv-spotje van de campagne:

Fikse boetes voor te hard rijden

In de afgelopen jaren houden 7% meer Nederlanders zich aan de snelheid op 50 km-wegen. 12 procent meer mensen rijden niet meer te hard in een 30 kilometerzone.
Toch controleert de politie nog scherp op snelheidsovertredingen. Vooral in woonwijken, winkelstraten en bij scholen. Op deze plaatsen zijn vaak veel fietsers en voetgangers, waardoor te hard rijden extra gevaarlijk is. Vooral te hard rijden in een 30 kilometerzone, wordt bestraft met hoge boetes. De officier van justitie bepaalt het boetebedrag als er binnen de bebouwde kom meer dan 30 km per uur te hard gereden wordt. Ook kan het rijbewijs in beslag genomen worden.