Van weeralarm tot verkeeralarm

weeralarm_teletekst_713Nederland heeft van tijd tot tijd te kampen met extreem weer. Denk aan zware sneeuwval, gladheid of storm. In die gevallen kan een weeralarm of zelfs een verkeeralarm worden afgegeven.

Het KNMI geeft een weeralarm uit in situaties waarin het weer om extra oplettendheid vraagt. Als dit kan leiden tot extreme vertragingen op de weg, wordt daar ook nog eens een verkeeralarm aan toegevoegd. Dit gebeurt in samenwerking met Rijkswaterstaat.

Het eerste verkeeralarm werd afgegeven op 18 januari 2007. Toen werd Nederland geteisterd door de zware storm Kyrill. Door een windsnelheid van ongeveer windkracht 10 werden zelfs vrachtwagens omvergeblazen.

De schade bedroeg minstens 160 miljoen euro. Ondanks het verkeeralarm hadden verzekeringsmaatschappijen hun handen vol aan het opnemen van schademeldingen. Door het onstuimige weer werden onder meer veel autoportieren beschadigd.

Bij een verkeeralarm kun je de auto dus beter laten staan. Je voorkomt daarmee onnodige schade. Als je ondanks alle waarschuwingen toch de weg op gaat, zorg er dan voor dat je auto in een goede conditie is. Dit verkleint de kans op pech aanzienlijk.

Als je een zakelijke rijder bent is het extra belangrijk dat je zeker bent van vervoer. Je wilt immers zo snel mogelijk weer onderweg kunnen naar een volgende afspraak. Als je auto dan pech of schade heeft, heb je echter de beschikking over een vervangende auto. Dit voorkomt dat je letterlijk in de kou komt te staan.